24 Ekim 2007 Çarşamba

Fovizm

1905 yılında açtıkları sergide bu adı alan Fransız ressamların oluşturduğu akımdır. Kullandıkları doğal olmayan renkleri , kaba sayılabilecek tekniklerinden ötürü önceleri tepkiyle karşılaşmışlar, daha sonra sanat tarihçileri tarafından çağdaş akımların öncüleri olarak nitelendirilmişlerdir. Geniş ve tek seferde oluşmuş renk lekeleri ve deformasyona uğrayan nesneler Fovist resmin ayırdedici özelliklerindendir. Öncüsü H. Matisse olan grubun diğer üyeleri M. Vilaminck, A. Derain, R. Dufy, G. Rouault ve Marquet'tir.

Realizm

Realizm Var olan nesne ya da canlı varlıkların, tanınabilecek ve gerçek dünyadaki ilişkiler düzenine uygun bir biçimde betimlenmesi anlayışı. Gerçekçilik Avrupa sanatına Rönesansla birlikte girmiş, 20.yy başında Modern Sanatın doğuşuna dek egemenliğini sürdürmüştür.

Soyut Sanat

Resim ve heykel sanatlarında, yapıtın içerdiği betilerin doğada rastlanan gerçek varlıklara benzememesi anlayışı. Modern Sanat genel olarak soyut anlayışa yöneliktir. 20. yy da Cezanne'dan başlayarak anlatım biçiminin betimlemelerden giderek soyuta yöneldiği örnekler görülmektedir.1960'lara dek sanatın en arı ve üstün aşaması olarak yorumlanan soyut sanatın en önemli temsilcileri Kandinsky, Mondrian ve Maleviç'tir.

Natürmort

Gerçek anlamıyla Rönesans döneminin Hollanda'sında ortaya çıkan natürmot, 17.yy'dan sonra Avrupa resim sanatının en yaygın türü haline gelmiştir. Konu olarak çiçek, meyva gibi hareketsiz doğa ögeleriyle, canlı varlıklar dışında kalan yapay nesneleri ele alır.

Röprodüksiyon Nedir?

Tek olarak yapılmış yapıtın, özgün tekniği dışında bir teknikle çoğaltılması işlemidir. Farklı bir teknikle yapıldığı için kopya niteliğinde değildir.

Hiç yorum yok: